Aktuálně Subaru ČR

SUBARU ČR - aktuální zprávy 2023

Subaru Corporation slaví 70. výročí

15.7. 2023
Společnost Subaru Corporation s potěšením oznamuje, že 15. července letošního roku oslaví 70. výročí svého vzniku.

Historie Subaru

Kořeny společnosti Subaru Corporation sahají do dob „Laboratoře pro výzkum letadel“, která vznikla v roce 1917 a později se z níj stala společnost Nakajima Aircraft Co. Ltd. Po sérii reorganizací byla 15. července 1953 založena společnost Fuji Heavy Industries Ltd., ta se 1. dubna 2017 přejmenovala na Subaru Corporation a tento název si nese dodnes.

Společnost od svého založení rozšířila svou obchodní činnost do různých oblastí, přičemž automobilový průmysl spolu s tím leteckým byly její hlavní prioritou. Věnovala se také odvětví průmyslových výrobků, ekologických technologií, výroby autobusů a montovaných bytů. V současnosti jsou dvěma hlavními pilíři jejího podnikání automobilový a letecký průmysl.

Subaru 360

V odvětví automobilového průmyslu společnost představila svůj první vůz v roce 1958. Byl to model Subaru 360 – mini vůz, který byl navržen tak, aby splňoval představu japonské vlády o „lidovém autě“. Od té doby značka Subaru pokračuje v dodávání unikátních technologií a produktů, jako je například Leone, první sériově vyráběný japonský vůz s pohonem všech kol (AWD), Legacy, které stálo v čele rozmachu vozů kombi, sportovní vůz Subaru BRZ, bateriové elektrické SUV. Z technologií pak vyzdvihněme pokročilý asistenční systém pro řidiče EyeSight. Všechny technologie a produkty přinášejí zákazníkům novou hodnotu, když reagují na svoji dobu, ba někdy ji až předbíhají.

V průběhu let získala společnost Subaru silnou podporu zákazníků po celém světě. V roce 2021 zaznamenala kumulativní výrobu vozidel s pohonem AWD v počtu 20 milionů kusů a v roce 2022 dosáhla kumulativního celosvětového prodeje vozů Subaru vybavených systémem EyeSight na úrovni pěti milionů kusů.

V oblasti leteckého průmyslu společnost, od prvního letu prvního japonského proudového letadla T-1 v roce 1958, zdokonaluje své technologie účastí na domácích programech vývoje letadel a společných mezinárodních vývojových programech. Subaru bude dále pokračovat v růstu svojí obchodní činností ve třech stěžejních sférách: obranné programy, komerční programy (středový panel Boeing 787), a programy pro vrtulníky (UH-2).

Pod novým vedením, které se ujalo funkce v červnu letošního roku, bude skupina Subaru Group nadále urychlovat své úsilí jako jeden tým s cílem reagovat na novou éru významných změn v automobilovém průmyslu.

Prostřednictvím své nabídky produktů a hodnot bude Subaru nadále přinášet „radost z jízdy a pocit jistoty“ prostřednictvím různorodého úsilí a obohacovat životy lidí tím, že bude blízko ke svým zákazníkům i celé společnosti. S cílem „přinášet štěstí“ lidem, společnosti i celé Zemi bude značka Subaru usilovat o udržitelný růst skupiny Subaru Group a vytváření radostné a udržitelné lidské společnosti.

Stručná historie společnosti Subaru Corporation:
1917: Čikuhej Nakadžima založil Laboratoř pro výzkum letadel.
1918: Laboratoř pro výzkum letadel se přejmenovala na Nakajima Aircraft Factory (později, v roce 1931, právně ustanovená jako společnost s ručením omezeným Nakajima Aircraft Co., Ltd.).
1945: Společnost Nakajima Aircraft Co., Ltd. se reorganizovala na Fuji Sangyo Co., Ltd. a přešla z výroby letadel na výrobu civilního zboží.
1950: V souladu se zákonem o reorganizaci společnosti se právní subjekt Fuji Sangyo Co., Ltd. rozdělil na 12 společností, mezi nimi Fuji Kogyo, Fuji Jidoshe Kogyo a Utsunomiya Sharyo.
1953: Pět z uvedených 12 společností, včetně Fuji Kogyo, přispěly kapitálem na vytvoření společnosti Fuji Heavy Industries Ltd. (Fuji Heavy Industries později těchto pět společností získala a v roce 1955 se s nimi sloučila).
2017: Společnost Fuji Heavy Industries Ltd. se přejmenovala na Subaru Corporation.

Vývoj loga Subaru

Původ názvu Subaru:
Subaru je japonský název hvězdokupy Plejády v souhvězdí Býka, které se v Japonsku říká také „Mucuraboši“ (šest hvězd). Vzhledem k tomu, že společnost Fuji Heavy Industries byla založena s kapitálovými příspěvky pěti společností s kořeny ve společnosti Nakajima Aircraft a později těchto pět společností získala a sloučila se s nimi, přijala pro svá vozidla název Subaru, který symbolizuje fúzi a jednotu všech šesti společností. Subaru byla první značka, která pro svá vozidla použila japonský název.

Zajímavé články historii Subaru najdete i na našem blogu: https://zazij.subaru.cz/kategorie/historie/

Subaru ČR